Recensie: Boek: Lockwood & Co: De Schreeuwende Wenteltrap van Jonathan Stroud

Enkele weken geleden zag ik het boek “Lockwood & Co: De Schreeuwende Wenteltrap” liggen bij Boekhandel De Dominicanen in Maastricht, voor de introductieprijs van 10 euro. In verschillende boeken- en Young Adult-boekengroepen op Facebook las ik dat het een echte aanrader was, dus besloot ik het boek mee te nemen.

Het boek gaat over drie jongeren die werken voor het bureau Lockwood & Co, een bureau dat zich bezighoudt met het verjagen van geesten. Het bureau is opgericht omdat er sinds enkele tientallen jaren een “Probleem” heeft gemanifesteerd, en dat alleen maar erger en erger wordt. Nu worden ze gevraagd om het landgoed Combe Carey Hall geestvrij te maken. Maar, er is nog nooit iemand van teruggekomen.

In het boek volgen we de avonturen van Lucy Carlyle (hoofdvertelster), Anthony Lockwood en George Cubbins.

Door omstandigheden heb ik er langer over gedaan om het boek uit te lezen, maar het was het zeker waard! Het verhaal is opgedeeld in vijf delen. Hoewel het eigenlijke verhaal, dat op de achterflap beschreven wordt, pas in de helft echt begint, is alles wat er aan vooraf ging duidelijk verbonden met het verhaal. Er zit duidelijk een rode draad in het hele verhaal, zo kom je er later achter.

Het verhaal is ook zeer luchtig, en kon mij echt wegvoeren naar deze “andere” wereld. Ik voelde echt mee met de personages, en soms voelde het alsof ik er gewoon bijstond.

Hoewel ik misschien één echt minpuntje vond, was dat sommige zinnen voor mij precies “vreemd” waren opgebouwd, alsof verbindingswoorden ontbraken. Om je een voorbeeld te geven: “Hij zei het niet op boze toon, zat me alleen aan te kijken met die grote donkere ogen van hem.” (p.104, laatste alinea).

Verder vind je achteraan het boek ook nog een verklarende woordenlijst, én het eerste hoofdstuk van het vervolg boek: “Lockwood & Co: De Fluisterende Schedel”!

Desalniettemin is Jonathan Stroud een van mijn nieuwe favoriete auteurs geworden, en ik kan niet wachten op het vervolg, dat normaal deze maand (september 2015) in het Nederlands uitkomt. Ik raad het boek dus zeker aan aan iedereen die eens even wilt ontsnappen uit de realiteit en gewoon eens lekker wil lezen.

Bron: Standaard Boekhandel
Bron: Standaard Boekhandel

“Lockwood & Co: De Schreeuwende Wenteltrap”, van Jonathan Stroud
368 pagina’s
Uitgeverij L.S. Amsterdam

Mijn recensie: 4* / 5

48 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar boven