Recensie: Loopgravenhel(d) van Sandra J. Paul en Marc Geyens

Sandra J. Paul is supergoed bezig! Ze heeft een Engelstalig alter ego Joanne Carlton, waarmee ze recent het boek “Hart-Slag” uitbracht in het Nederlands. Maar ook als Sandra J. Paul heeft ze niet stilgezeten!

Zo werd ze door Marc Geyens gecontacteerd met de vraag of ze het zag zitten om samen met hem een boek over de Eerste Wereldoorlog te brengen. Hoewel ze er eerst weigerachtig tegenover stond, heeft ze zich er dan toch aan gewaagd. Het resultaat mag er méér dan zijn!

Dat resultaat is Loopgravenhel(d) van Sandra J. Paul en Marc Geyens. Het is een bundeling van fictie en poëzie.

Het verhaal:
2018:
Het verhaal gaat over drie kleinkinderen die op bezoek zijn bij hun grootvader, August Vermeersch. Hun grootouders hebben zich ingeschreven voor een internetcursus en de kleinkinderen helpen hen daarbij. Vervolgens vraagt opa om iemand op te zoeken. De kleinzonen gaan op zoek naar deze persoon, met wat hulp van oude herinneringen van opa, zowel levendige herinneringen als materiële herinneringen van zijn ouders aan de Groote Oorlog, waaronder een dagboek. Hierdoor keren we terug in de tijd, namelijk 1916.

1916:
We lezen het dagboek van Victor Vermeersch, de vader van opa. Op zeventienjarige leeftijd wordt hij samen met enkele van zijn vrienden van het veld geplukt om te gaan vechten voor hun vaderland, in de Westhoek.

Hij komt terecht in de loopgraven, waar niets anders dan een bitsige strijd woedt tussen de verschillende landen. Hij wordt omringd door de dood. Naarmate de oorlog vordert, groeit het gevoel van onvermogen en wanhoop. Zal hier ooit een einde aan komen?

Wat vond ik ervan:
Heel eerlijk? Het is een heftig boek. De verhalen zijn fictie, maar gebaseerd op waargebeurde feiten. De verhalen zijn zodanig goed geschreven, dat het aanvoelt alsof het (zoals op de flaptekst vermeld) een biografie is van een soldaat uit die tijd. Doordat het dagboek in de “ik-vorm” wordt verteld, kun je je ook weer beter inleven in het verhaal en soms voelt het alsof je er bijna echt bij was. Gelukkig was dat niet het geval.

De wanhoop van de soldaten wordt goed beschreven, je kunt je zo voorstellen wat ze meemaakten.

Persoonlijk vind ik dit boek een must-read voor iedereen, over de hele wereld. De Groote Oorlog mag niet vergeten worden. Ook met de steeds dreigende conflicten die tegenwoordig gangbaar en bijna natuurlijk zijn geworden. Dit boek is een herinnering en een betuiging van respect aan zij die gevochten hebben, soms zelfs 2x, voor onze vrijheid. Dankzij hen leven wij nu opnieuw in een vrije wereld en hebben we wat we nu hebben.

Jongeren moeten dit ook weten en herinneren. Daarom zou dit boek absoluut niet misstaan in de verplichte leesmomenten van de lessen Nederlands/Literatuur.

Ik ben persoonlijk blij dat ik hem gelezen heb. Mijn beide ouders en oma hebben hem ook gelezen en zij waren precies dezelfde mening toegedaan.

De verhalen worden ook afgewisseld met gedichten, die soms het “verloop” van een hoofdstuk beschrijven, zoals een titel van een hoofdstuk. Er zitten hele mooie gedichten tussen, maar ook trieste gedichten.

Deze gedichten werden geschreven door Marc Geyens, uitgever van “Het Punt” en zelf ook schrijver en dichter. Hij werd geïnspireerd door de indrukwekkende herinneringen aan de Groote Oorlog in Ieper, zoals de vele grote begraafplaatsen van de vele gesneuvelde soldaten in Flanders’ Fields.

Overigens is de titel ook heel erg goed gekozen, is het een “Loopgravenhel” of een “Loopgravenheld”? Aan jou om te oordelen!

Rating:
Verhaal: 5 * / 5
Gedichten: 4.5 * / 5
Cover: 5 * / 5

Het verhaal steekt heel erg goed in elkaar, je wordt in het verhaal gezogen en het voelt aan als een biografie en alsof je er zelf bij was. Het is heel erg indrukwekkend.
De gedichten die bij het verhaal werden gestoken zijn heel erg mooi, zeker bij elk hoofdstuk. Op het einde werden er wel een hele hoop nog extra bij “gestoken”. Hierdoor had ik heel even het gevoel “komt hier geen einde aan?”, maar het zijn allemaal, stuk voor stuk, wél gedichten die erbij horen en zeker ook verteld móésten worden.
De cover is verder heel erg prachtig, en geeft perfect weer waarover het verhaal gaat. Ik hou van dit soort covers die een grote verbondenheid hebben met het verhaal. Er zijn er ook veel die totaal geen verband houden met de inhoud. Deze dus wel.

Info over het boek:
Loopgravenhel(d) van Sandra J. Paul en Marc Geyens
Aantal pagina’s: 284
Uitgeverij: Het Punt
Te koop bij: Standaard Boekhandel en Uitgeverij Het Punt/De Leeswinkel

Dit is trouwens het tweede boek dat bij de blogtour van Hart-Slag van Joanne Carlton/Sandra J Paul zat.

IMG_7152
IMG_7159

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *