Blogtour en recensie: Boek: “Stof” van Joanne Carlton

Hallo lieve lezers

Een drietal weken geleden kreeg ik een leuk pakketje aan voor de blogtour van “Stof” van Joanne Carlton. Zie hieronder de foto’s.

Bij het pakketje zat een leuk briefje, die meer uitleg gaf over de items in dit blogtourpakket: De wereldbol staat symbool voor de herinnering aan onze wereld. Het tijdschrift is een herinnering aan een lang vervlogen tijd. Verder werden er ook nog twee cassettes bijgevoegd die ten allen tijde uit de handen van Simon James (hoofdpersonage in het boek) moeten blijven.

Waarover gaat “Stof”?
Simon James heeft het perfecte leven, een geweldige job, een mooi gezin inclusief hond, en geniet van het leven. Maar plots is er een stofwolk die de wereld vervaagt.

Duizenden, zelfs miljoenen mensen sterven, overleven wordt moeilijk.

En dan plots wordt Simon uit zijn bed gelicht door de overheid met een onmogelijke vraag: De mensheid kan gered worden en hij werd geselecteerd als redder. Maar wilt hij dat wel?

En vooral, mag hij eigenlijk wel zelf kiezen?

Wat vond ik van het boek?
De cover vind ik alleszins prachtig. De foto ziet er wat “korrelig” uit, dat het stof symboliseert. De foto wordt aan de linkerkant ook “vervaagd”, wat het vervagen van de wereld uitbeeldt. Een grappige nota: de man op de foto blijkt een Nederlands model te zijn. Hij nam laatst contact op met Joanne Carlton om haar dit te melden.

Over het boek zelf: Het verhaal is een originele insteek over het einde van de wereld en een variant op de huidige maatschappelijke problemen, zoals klimaatopwarming en zoals we in de volksmond vaak zeggen “de wereld is naar de kl*te!”. Daarnaast is er ook een soort van “retelling” van een verhaaltje dat je ongetwijfeld in school hebt gehoord (daarvoor moet je het verhaal lezen).

Dit alles maakt het een mooi verhaal dat zeer filmisch beschreven is, zonder dat het overdreven is. Ik hou ervan als de auteur ook nog wat aan de verbeelding van de lezer overlaat, en dat heeft Joanne Carlton goed begrepen.

Het hoofdpersonage is ook goed uitgediept. Je leert Simon James kennen in de vervaagde wereld, hoe hij probeert te overleven, maar ook zijn verleden wordt uitgespit, waardoor je sympathie voor het personage alleen maar groeit.

Verder zit het verhaal ook vol met onverwachte wendingen. Maar de meest onverwachte wending komt toch wel aan het einde.

In het boek zijn ook mooie tekeningen/vervagende afbeeldingen verwerkt bij elk nieuw deeltje of “hoofd-“stuk, die voorafgegaan worden door quotes.


“Don’t pray for an easy life, pray for the strenght to endure a difficult one” van Bruce Lee

Dit vond ik een van de mooiste quotes in het boek.

De combinatie van de tekeningen/afbeeldingen en de quotes maken het boek volledig af.

Ik zou het boek catalogeren als ‘apocalyptische thriller’.

“Stof” van Joanne Carlton is te koop in elke (online) boekhandel.

Mijn score: 4,5 * / 5

Info over het boek:
Stof – Joanne Carlton
Uitgeverij Hamley Books
Aantal pagina’s: 267 pagina’s
Prijs: € 18,99

Vandaag was het mijn beurt, morgen is het de beurt aan @Toreadornottoread

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *