Recensie: boek: “Veilig bij jou” van Lenna DuFin

Ik heb de eer om aan een geweldige blogtour te mogen deelnemen, namelijk “Veilig bij jou” van Lenna DuFin.

Dit boek, “Veilig bij jou”, is mijn eerste kennismaking met Lenna DuFin als auteur. Daarvoor kende ik haar als de podcast-host van Lenna’s Bladzijden en Bekentenissen, waaraan ik al twee maal mocht deelnemen als lezer.

“Veilig bij jou” maakt deel uit van de reeks “Castle of Kink”, en is het eerste boek uit een reeks van veertien (14!) boeken. Het boek is gebaseerd op een eerdere bundel van kortverhalen van Lenna DuFin over “Castle of Kink”.

Het verhaal

“Veilig bij jou” gaat over Hannah Jansen en John Aerts. Hij is een zeer bekende voetballer, zij is een op het eerste zicht schuchtere jongedame die werkt in het kasteel dat John en zijn ploegmaten regelmatig bezoeken. Ze kennen elkaar en hebben ooit zelfs een nacht doorgebracht. Maar sinds die nacht houdt Hannah John op een afstand, omdat ze zich te min voelt voor hem.

John hoort via via, dat Hannah zich niet meer veilig voelt bij haar huidige BDSM-meester Rick. Hannah wordt slachtoffer van een zeer traumatische gebeurtenis tussen haar en Rick, en John is maar net op tijd om haar te redden. Dit zorgt ervoor dat Hannah en John stilaan naar elkaar toegroeien. Maar valt natuurlijk niet in goede aarde bij Rick, want zij is van hem.

De “Castle of Kink”-reeks valt onder het genre “dark romance”. Wanneer je flaptekst en de titel leest én het genre weet, moest ik in eerste instantie denken aan Fifty Shades of Grey van E.L. James en de Crossfire-reeks van Sylvia Day. En toch is dit boek en deze reeks in NIETS te vergelijken met Fifty Shades en Crossfire. Waarom? Dat lees je hieronder!

Mijn mening

De cover is alvast prachtig en past eigenlijk wel bij het genre (mijn interpretatie): een donkere cover voor het dark romance-verhaal, en wat kleur (nuance, body, achtergrond) doorheen het verhaal.

Wanneer je het boek begint te lezen, staat er voorin een uitgebreide disclaimer over BDSM. Het is jammer dat dat tegenwoordig moet, maar het is wel heel goed gedaan, om mensen te waarschuwen. Vervolgens vind je een handig overzicht van de personages. Er wordt ook verwezen naar achteraan, waar je meer informatie vindt over de voetbalploeg waarin John speelt, alsook meer duiding bij bepaalde termen.

In het begin was ik even bang voor twee dingen, namelijk voor “het hulpeloze meisje” en van de lijst van personages (die eigenlijk niet eens zo lang is), bang dat ik niet meer zou weten wie wie is. Maar dat was nergens voor nodig. Niet enkel Hannah en John krijgen een serieuze diepgang, ook de andere personages worden wat uitgediept, zodat het het hele verhaal lang duidelijk blijft wie wie is en wat ze doen. Ze zijn in mijn ogen allemaal belangrijk voor het verhaal.

Bepaalde BDSM-termen worden ook in het verhaal uitgelegd, wat wel tof is als je totaal niet bekend bent in deze leefwereld. Ook achteraan vind je een verklarend woordenlijstje dat al bij al beperkt is, maar de uitleg is toch uitgebreid genoeg. Dat zorgt toch weer voor wat meer inzicht in deze leefwereld.

Het verhaal op zich is heel vlot geschreven. Je zit eigenlijk onmiddellijk in het verhaal dat beschreven wordt op de flaptekst. Dikke pluspunten. Sommige auteurs maken er namelijk een sport van om een zeer lange aanloop te nemen. Dat is het niet geval bij Lenna.

Daarnaast bevat het boek korte hoofdstukken, wat ik ook een enorm pluspunt vind.
Het verhaal werd in de derde persoon geschreven, maar het perspectief wisselt per hoofdstuk tussen de drie hoofdpersonen. Ook dit is een leuke insteek om verschillende inzichten te krijgen in de gebeurtenissen en beweegredenen.

Er worden ook bepaalde thema’s aangesneden die maatschappelijk best wel relevant en vooral heel actueel zijn. Deze werden ook uitgebreid in het verhaal verwerkt, onder andere de traumaverwerking. De auteur gaat hier heel respectvol en toch ook gedetailleerd mee om, en laten ook de verschillende kanten en gevolgen hiervan zien.

Dit geheel maakt het spannend en zorgt ervoor dat het boek veel meer body en veel meer verhaal bevat, naast het BDSM-aspect. Dit in tegenstelling tot andere boeken in hetzelfde genre, waar je om de 5 pagina’s gebombardeerd wordt met veel seks en weinig verhaal. Lenna heeft voor haar boek deze balans duidelijk omgekeerd en totaal anders aangepakt in de meest goede zin.

De auteur heeft ook duidelijk research gedaan over dit en andere thema’s/gebeurtenissen om het geheel realistisch te maken.

Er zit echt wel vaart in het verhaal, letterlijk en figuurlijk. De bladzijden draaien haast vanzelf om. Het boek is dus een echte pageturner.

Mijn beoordeling:
Thema(‘s): 5 * / 5
Vormgeving: 5 * / 5
Verhaal: 5 * / 5
Opbouw: 5 * / 5
Uitwerking personages: 5 * / 5
Snelheid: 5 * / 5

Mijn eindconclusie:
Zoals eerder gemeld was dit boek mijn eerste kennismaking met Lenna.

Ik heb écht geprobeerd te zoeken naar minpunten, maar kon er voor mij geen vinden. De eerdere reserves die ik had, heeft Lenna compleet weggenomen en omgetoverd in dikke pluspunten.

Het was ook een aangename, diepgaandere kennismaking met zowel het genre als de leefwereld.

Dit verhaal vind ik een ijzersterke start voor een serie. Als deze al zo spannend was, dan ben ik razend benieuwd naar de aankomende boeken in deze reeks. Alsook naar de andere boeken van Lenna.

Ik heb Lenna alvast toegevoegd aan mijn lijstje van favoriete Vlaamse auteurs!

Disclaimer:
Ik heb dit boek gelezen in kader van een blogtour. Dit feit heeft geenszins invloed op mijn recensie. Mijn reviews bevatten steeds eerlijke, opbouwende en gedetailleerde feedback die mijn persoonlijke mening proberen te ondersteunen.